Total Pageviews

Sunday, February 8, 2015

Koleksi restoran Jepun kesukaan Icha - Haikara Style Cafe & Bakery

"Mama, nak pergi Haikara!" Mama nak pergi Haikara!" "Mama, nak pergi Haikara!" Adoi!! Sampai naik rimas mama dibuatnya. Memang umur Icha hampir menjangkau 11 tahun (Bulan 7 ni baru dia cukup 11 tahun) tapi perangai dia macam budak-budak umur 5 tahun. Adik dia pun tak merengek macam tu kalau nak apa-apa, mintak sekali pun dah cukup. Tapi si Icha ni, kalau dia nak apa-apa dia akan merengek lebih dari 40 kali sehari. Sampai rasa macam nak cubit je pipi dia sebab geram dengan telatah dia yang mengada-ngada tu.

Memandangkan anak dara tu dari minggu lepas lagi merengek nak pergi ke restoran Jepun kesukaan dia tu, maka Mek Ja pun pujuk lah  En Hubby untuk makan tengahari di Haikara-Style Cafe & Bakery hari ni. Mula-mula En Hubby enggan menurut permintaan si Icha tapi setelah dipujuk, akhirnya dia mengalah. 

Restoran Haikara-Style ni dimiliki oleh pasangan Jepun  yang sudah lama menetap di Malaysia. Malah makanan yang dihidangkan kepada para tetamu dimasak sendiri oleh isterinya yang merupakan Chef merangkap boss restoran itu. Apa yang membuatkan Icha suka dengan restoran ini kerana makanannya yang dimasak sendiri oleh orang Jepun. Icha paling pantang kalau makanan Jepun dimasak oleh orang lain selain dari orang Jepun. Restoran ini juga mempunyai sijil halal dan mereka juga tidak menjual sebarang makanan berasaskan alkohol ataupun minuman keras di sini.




Restoran ini sering dikunjungi para expat yang tinggal berdekatan


Terdapat pelbagai jenis barangan hiasan dari Jepun di kaunter membuat minuman

Di sini juga terdapat pelbagai jenis roti yang dibuat sendiri oleh Chef dari Jepun itu

Adik paling suka kek cokelat, pantang nampak mesti nak order...

Ini adalah kek kesukaan Icha kalau datang ke sini, Strawberry Rolls
 Apa yang istimewanya mengenai restoran ini ialah menu yang dihidangkan berbeza dengan restoran Jepun yang lain. Menu yang dihidangkan di restoran ini adalah menu makanan Jepun moden seperti nasi dan kari. Percaya atau tidak, kari merupakan salah satu makanan yang paling popular di Jepun. Selalunya mereka akan menghidangkan kari ini bersama nasi dan dimakan dengan acar mereka sendiri. Bagi orang Jepun, kari merupakan makanan yang mampu menenangkan hati dan perasaan mereka ketika dilanda masalah.

Namun begitu, kari yang dimasak oleh orang Jepun agak berbeza berbanding kari yang dimasak oleh rakyat Malaysia atau India. Macam kita menggunakan rempah kari dan santan tetapi mereka menggunakan Instant Curry Roux dalam masakan kari mereka. Roux adalah campuran tepung dan minyak yang berfungsi sebagai bahan pengental masakan seperti sup dan sos barat. Sayuran-sayuran yang digunakan untuk memasak kari jepun selalunya ialah lobak, bawang besar dan seleri dan mereka juga menggunakan susu dan jus epal di dalam masakan kari mereka. Rasa kari jepun adalah seakan-akan rasa stew kerana rasanya agak manis. 

Icha memesan kari ayam katsu bersama nasi jepun

Ini Chicken Katsu Curry Icha...

Mek Ja dan En Hubby memesan kari bersama beef hamburger

Hamburgernya diletakkan sekeping keju

Hmm..setelah menikmati kari hamburger ini, Mek Ja rasa..ini lah kali pertama & terakhir Mek Ja makan benda ni, bagi Mek Ja, Hamburger hanya patut dimakan dengan roti sahaja...bukan dengan nasi dan kari...huhuhuuhu! 

Selain daripada nasi bersama kari katsu dan kari hamburger ni, Restoran Haikara ini juga ada menjual pelbagai menu lain seperti roti dan pastry yang dibuat sendiri oleh Chef Jepun tersebut. Malah menurut Chef yang cantik tu, roti dan pastry yang dibuat sendiri itu tidak menggunakan sebarang preservative atau softener serta bahan-bahan tambahan lain dan selamat dimakan oleh bayi. Tapi, memang roti yang dijual di sini sangat sedap dan gebu malah lebih sedap dan lembut berbanding yang dijual di bakeri Giant atau AEON Big atau Tesco. Harganya pun agak murah iaitu RM3.50 ke atas.




Kalau anda tak berani untuk mencuba Chicken Katsu or hamburger curry, anda juga boleh order mi Jepun seperti udon dan juga spaghetti serta pasta. 



Ok, kepada anda yang ingin mencuba makanan moden Jepun yang dimasak sendiri oleh Chef berasal dari Jepun ini, jangan segan silu untuk datang ke restoran Haikara-Style Cafe & Bakery yang terletak di Subang Jaya. Tak susah nak cari restoran ni sebab di depan restoran ni ada ditanam pokok buluh Jepun. Memang rasa macam berada di Jepun ketika melangkah masuk ke kawasan ini.


Masih lagi tak dapat nak agak kat mana restoran ni berada? Ok lah, Mek Ja sedekah kan alamat dia kat bawah. Restoran ini dibuka setiap hari kecuali hari Isnin. Mereka tutup pada pukul 11 malam dan mengambil last order pada pukul 10:30 malam pada hari biasa tetapi pada hari Ahad, mereka tutup pukul 6 petang.

Haikara-Style Cafe & Bakery
E-Tiara Ground Floor,
Jalan Kemajuan SS16/1,
47500 Subang Jaya, Selangor  
(Bersebelahan dengan AEON Big, Subang Jaya)



No comments:

Post a Comment